Peelingul chimic este o procedură cosmetică populară folosită pentru a îmbunătăți textura pielii, diminua petele pigmentare și ridurile fine, și a revitaliza aspectul tenului. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de peeling chimic disponibile, iar alegerea celui potrivit pentru tine poate fi copleșitoare. În acest articol, vom explora diferitele tipuri de peeling chimic și vom ajuta să înțelegi care ar putea fi cel mai adecvat pentru nevoile tale specifice.

Ce este peelingul chimic?

Peelingul chimic este o procedură în care se aplică o soluție chimică pe piele pentru a exfolia stratul superior al acesteia. Această exfoliere îndepărtează celulele moarte ale pielii și stimulează producția de colagen, ceea ce duce la o piele mai netedă și mai tânără. În funcție de tipul de acid folosit și concentrația acestuia, peelingul chimic poate fi folosit pentru a trata diferite probleme ale pielii.

Tipuri de peeling chimic

Peeling superficial

 • Descriere: Peelingul superficial folosește acid mai blând, cum ar fi acidul glicolic sau acidul salicilic, pentru a exfolia stratul superior al pielii.
 • Beneficii: Tratează acneea ușoară, petele pigmentare și conferă pielii un aspect mai strălucitor.
 • Dureri sau disconfort: Minime.
 • Recuperare: De obicei, nu este necesară o perioadă lungă de recuperare.

Peeling mediu

 • Descriere: Peelingul mediu utilizează acid tricloracetic (TCA) pentru a penetra mai profund în piele.
 • Beneficii: Reduce petele pigmentare mai închise, ridurile fine și cicatricile minore.
 • Dureri sau disconfort: Ușor disconfort în timpul procedurii.
 • Recuperare: Poate dura câteva zile până la o săptămână pentru ca pielea să se vindece complet.

Peeling profund

 • Descriere: Peelingul profund implică utilizarea fenolului sau altor acizi puternici pentru a penetra adânc în piele. În ultima perioadă acest tip de peeling este înlocuit de tratamentele laser, a caror profunzime in piele poate fi controlata de medic.
 • Beneficii: Tratează ridurile profunde, petele pigmentare severe și leziunile precanceroase.
 • Dureri sau disconfort: Poate fi dureros și necesită anestezie.
 • Recuperare: Poate dura săptămâni pentru ca pielea să se vindece complet.

Cum să alegi tipul potrivit de peeling

Alegerea tipului potrivit de peeling chimic depinde de problemele tale specifice de piele și de obiectivele tale cosmetice. Este esențial să consulți un dermatolog sau un specialist în frumusețe pentru a determina ce variantă este cea mai potrivită pentru tine (descoperă secretul unei pielii radiante cu peeling chimic NOON Aesthetics). De asemenea, este important să iei în considerare timpul de recuperare și costul procedurii înainte de a lua o decizie.

Ce trebuie reținut

Înainte de a te programa pentru un peeling chimic, este important să urmezi câțiva pași pregătitori pentru a te asigura că procedura va avea succes și că vei avea o recuperare corespunzătoare. Iată ce trebuie să faci înainte de peeling-ul chimic:

 1. Consultă un specialist: Primul pas este să consulți un dermatolog sau un specialist în frumusețe cu experiență în peelingul chimic. Această consultație te va ajuta să determini dacă peelingul chimic este potrivit pentru tipul tău de piele și pentru problemele tale specifice.
 2. Alege tipul de peeling: Împreună cu specialistul, vei decide ce tip de peeling chimic este cel mai potrivit pentru nevoile tale. Dacă ai pielea sensibilă sau alte probleme de sănătate dermatologică, este esențial să menționezi acest lucru pentru a alege varianta cea mai sigură.
 3. Evită expunerea la soare: Cu cel puțin două săptămâni înainte de procedură, trebuie să eviți expunerea prelungită la soare și să folosești protecție solară cu factor ridicat. Pielea ar trebui să fie într-o stare sănătoasă și fără arsuri solare înainte de peeling.
 4. Renunță la produsele pe bază de retinoizi: Dacă folosești produse cosmetice care conțin retinoizi, trebuie să le oprești cu cel puțin o săptămână sau așa cum îți recomandă specialistul înainte de peeling.
 5. Evită epilarea sau alte proceduri agresive: Cu câteva zile înainte de peeling, trebuie să eviți epilarea cu ceară sau alte proceduri care pot irita pielea.
 6. Nu folosi produse exfoliante: Înainte de peeling, renunță la orice produse exfoliante pentru față. Acestea pot face pielea mai sensibilă.
 7. Hidratare și curățare blândă: Continuă să îți îngrijești pielea cu o rutină blândă de curățare și hidratare. Evită să folosești produse cu ingrediente dure sau abrazive.
 8. Nu aplica machiaj în ziua procedurii: În ziua peelingului, nu aplica machiaj sau alte produse cosmetice pe față. Pielea ar trebui să fie curată și liberă de orice substanțe străine.

În concluzie, peelingul chimic poate fi o modalitate eficientă de a-ți îmbunătăți aspectul pielii, dar alegerea tipului potrivit este crucială. Consultă întotdeauna un expert înainte de a opta pentru o procedură de peeling chimic pentru a te asigura că obții cele mai bune rezultate pentru nevoile tale specifice de îngrijire a pielii.

Întrebări frecvente

 1. Cât costă în medie o procedură de peeling chimic?

Costul unei proceduri de peeling chimic variază în funcție de tipul de peeling și locația clinicilor. În medie, prețurile pot varia de la câteva sute la câteva mii de lei.

 1. Este peelingul chimic potrivit pentru toate tipurile de piele?

Nu, nu toate tipurile de piele sunt potrivite pentru peeling chimic. Unele tipuri de piele pot fi mai sensibile sau predispuse la complicații, așa că este important să consulți un specialist pentru evaluare.

 1. Care sunt efectele secundare ale peelingului chimic?

Efectele secundare pot include roșeață, descuamare, senzație de arsură și umflături temporare. Aceste simptome sunt de obicei temporare și se pot gestiona cu îngrijire corespunzătoare a pielii.

 1. Cât timp durează procedura de peeling chimic?

Durata procedurii depinde de tipul de peeling, dar în general, poate varia între 15 minute și o oră.

 1. Cât timp durează efectele unui peeling chimic?

Efectele unui peeling chimic pot dura câteva luni până la câțiva ani, în funcție de tipul de peeling și îngrijirea ulterioară a pielii. Este important să continui să ai grijă de pielea ta după procedură pentru a menține rezultatele.