Albinele sunt niste creaturi minunate, care fac lucruri atat de multe lucruri bune pentru noi, oamenii. Iata 20 de lucruri pe care sigur nu le stii despre prietenii nostrii dulci :

 1. Albinele produc miere pe planeta noastra de milioane de ani.
 2. Albinele, denumite stiintific, „Apis mellifera”, care inseamna „Albina purtatoare de miere”, sunt prietenoase cu mediul si vitale pentru acesta pentru procesul de polenizare.
 3. Este singura insecta care produce hrana comestibila pentru oameni.
 4. Mierea este singurul aliment care include toate substantele necesare pentru a sustine viata, inclusiv enzime, vitamine, minerale, si apa; si este singurul aliment care contine „pinocembrin„, un antioxidant asociat cu functionarea creierului imbunatatita.
 5. Albinele au sase picioare, doi ochi compusi din mii de lentile mici (una pe fiecare parte a capului), 3 ochi simpli pe partea de sus a capului, 2 perechi de aripi, o husa pentru nectar, si un stomac.
 6. Albinele au 170 de tipuri de receptori olfactivi, comparativ cu doar 62 la muste de fructe si 79 la tantari. Abilitatile lor olfactive exceptionale includ semnale de recunoastere ale rudelor, comunicare sociala in stup, si recunoasterea mirosului pentru identificarea produselor alimentare. Simtul mirosului este atat de precis incat pot diferentia sute de soiuri diferite florale si pot spune daca o floare are polen sau nectar de la zeci de metri.
 7. Albinele isi misca aripile incredibil de rapid, aproximativ 200 de batai pe secunda, ceea ce face ca sunetul lor sa fie distinctiv. O albina poate zbura pana la zece kilometrii, cu o viteza de 25 km pe ora.
 8. Albina lucratoare produce in medie aproximativ 1/12 dintr-o lingurita de miere in timpul vietii ei.
 9. Un stup de albine va zbura 150.000 km, echivalentul a trei orbite in jurul Pamantului, pentru a colecta 1 kg de miere.
 10. Este nevoie de 28g de miere pentru a alimenta zborul unei albine in jurul lumii.
 11. O albina viziteaza 5-10 flori in timpul unei calatorii de colectare.
 12. Creierul albinei este de forma ovala si de dimensiunea unei seminte de susan, dar dispune de o capacitate remarcabila de a invata si memora lucruri, si este capabila de a face calcule complexe privind distanta parcursa si eficienta de cautare a hranei.
 13. O colonie de albine este formata din 20,000 – 60,000 de albine si o regina. Albinele lucratoare sunt de sex feminin, traiesc aproximativ sase saptamani, si ele se ocupa de intreg procesul de colectare.
 14. Regina albina poate trai pana la 5 ani si are rolul de a umple stupul cu oua. Ea este cea mai aglomerata in lunile de vara, cand stupul trebuie sa fie la putere maxima, si poate depune pana la 2500 de oua pe zi.Regina albina stabileste daca sexul oualelor depuse este masculin sau feminin. Daca ea utilizeaza sperma stocata pentru a fertiliza ovulul, larva va fi de sex feminin. In cazul in care ovulul este lasat nefertilizat, larva va fi de sex masculin. Cu alte cuvinte, albinele femele mostenesc genele de la mamele lor si tatii lor in timp ce albinele de sex masculin mostenesc numai gene de la mamele lor.
 15. Mai mari decat albinele lucratoare sunt albinele melifere de sex masculin (numiti trantori). Acestia nu au ac si nu se ocupa de colectarea mierii. Ei sunt responsabili de imperechere. De fapt, inainte de venirea iernii sau atunci cand produsele alimentare devin limitate, albinele femele forteaza masculi sa paraseasca stupul.
 16. Fiecare stup de albine are un miros unic pentru identificarea membrilor.
 17. Numai albinele lucratoare pot intepa si numai daca se simt amenintate.In momentul in care isi folosesc acul, acestea mor. Reginele au si ele ac, dar nu pararesc stupul pentru a ajuta la apararea acestuia.
 18. Se estimeaza ca 1100 intepaturi de albine sunt necesare pentru a fi fatale unui adult.
 19. Albinele comunica intre ele prin „dans”.
 20. In timpul iernii, albinele se hranesc cu mierea colectata in timpul lunilor calde. Ele formeaza un grup strans in stupul lor pentru a mentine o temperatura constanta.

Daca albinele ar disparea de pe Pamant, omenirea ar mai exista inca patru ani.
Albert Einstein