Cum poți scoate petele de pe haine? Pui hainele în mașina de spălat și arunci niște detergent, cum altcumva? Aceasta este cea mai bună metodă de a scoate petele de pe haine. Dar să presupunem că tocmai ți-ai luat bluza preferată și trebuie să pleci undeva. Dar înainte să ieși pe ușă observi că mai ai timp să înfuleci 2-3 gogoși. Și uite așa reușești să te pătezi. Ce faci? Sau ești la o cină de afaceri și șeful tău se pătează. Cum îi sari în ajutor (ca să primești o mărire de salariu)? Petele sunt acele lucruri mărunte care îți pot da viața peste cap. Și, ca să fii o persoană pregătită pentru orice situație, trebuie să știi niște metode simple prin care să poți scoate petele de pe haine, cu ce ai la îndemână. Evident, aceste metode vor îndepărta o bună parte din acea pată, dar este recomandat să speli haina sau să o bagi în mașina de spălat cât de repede cu putință.

Petele de grăsime

De regulă, grăsimea se dizolvă în benzină (benzen), dar nu recomand această metodă pentru a scăpa de petele de grăsime. Primul pas în scoaterea petelor de grăsime este tamponarea cu grijă a locului pătat cu un șervețel, pentru îndepărtarea excesului. Ai grijă să nu o întinzi pata mai tare. Apoi poți aplica:

Detergent de vase lichid. Preferabil ar fi ca detergentul să fie incolor. Aplică o cantitate mică de detergent de vase pe pată și lasă-l să acționeze pentru câteva minute, înainte de a-l îndepărta cu puțină apă.

Sare. O presari peste locul cu pricina ( și nu trebuie să te zgârcești) și o lași să acționeze câteva minute. Apoi o îndepărtezi (preferabil cu o perie fină) și mai aplici încă un strat (dacă consideri că este necesar).

Amidon de porumb/ Cretă/ Zaharină. Funcționează cu același principiu ca și sarea. De fapt, cred că orice substanță de culoare albă sub formă de praf ar putea fi folosită. Nu recomand să pui zahăr, totuși. Ar putea să îți facă bluza lipicioasă. Nu mai trebuie să spun că în cazul în care folosești cretă, aceasta trebuie să fie albă. Nu transforma articolul de îmbrăcăminte în trotuar.

Oțet. Îmbibă un șervețel sau o cârpă în oțet alb și tamponează ușor locul cu pricina, apoi, cu prima ocazie, pune bluza la spălat.

Lămâie. Se aplică la fel ca și oțetul.

Petele de pix

Petele de pix sunt oroarea fiecărui școlar. Sigur ai pățit și tu să stai cuminte în bancă și să asculți foarte atent (evident) ce se explică la tablă. Ești atât de prins în lecție încât nu realizezi că mâinile tale au început să se joace cu pixul și au început să deseneze Capela Sixtină pe cămașa ta albă. Ce faci? Este de preferat să acționezi cât de repede cu putință. Dacă se usucă vor fi mai greu se scos.

Alcool. Pune puțin alcool (fie el spirt medicinal, gel dezinfectant sau altceva) peste capodoperă și așteaptă câteva minute înainte de a clăti locul, sau de a-l tampona cu un șervețel înmuiat în apă și detergent.

Pastă de dinți. Da, poți scoate petele de pix în timp ce te speli pe dinți. Pune puțină pastă peste locul cu pricina și apoi curăță locul cu un șervețel înmuiat în apă sau cu un burete.

Lapte. Dacă pata este proaspătă, poți încerca să o scoți cu lapte. Dacă este mai veche, probabil va trebui să lași bluza să se înmoaie câteva ore/ o zi într-un recipient în care ai pus lapte.

Petele de ciocolată

Dacă cineva nu s-a pătat niciodată cu ciocolată, înseamnă că nu a mâncat niciodată ciocolată.

Apă sărată. Cred că nu trebuie să fie explicat modul de obținere al apei sărate. Folosește-o pentru a curăța zona. Înainte de aceasta, ar trebuie să îndepărtezi excesul de ciocolată cu un cuțit, buletin sau altceva.

Alcool. Pui puțin alcool pe un șervețel/cârpă/burete și cureți zona cu încredere.

Petele de iarbă

Cel puțin în copilărie, hainele au mai mereu pete de iarbă și asta poate constitui coșmarul părinților. Dar nu te teme, se pot scoate relativ ușor cu:

Detergent de vase. Folosește apă și detergent de vase din abundență pe partea necăjită de petele de iarbă.

Alcool. (Se pare că alcoolul este bun la toate.) De preferat ar fi, cel puțin într-o primă fază, să folosești spirt sau alcool de concentrație medie (până la 50%), asta pentru a nu risca să strici țesătura. În cazul în care nu reușești să scapi de petele de iarbă, poți trece la un alcool cu o concentrație mai ridicată.

Clor. Preferabil doar pe hainele albe sau care știi sigur că nu se decolorează. Nu folosi, totuși, o sticlă întreagă.

Petele de sânge

Sfat: Este de preferat să nu lași petele de sânge să se usuce. Vor fi foarte greu de scos, dacă nu chiar imposibil, chiar și după mai multe spălări.

Detergent. Clătește zona murdărită cu apă rece, apoi curăță zona cu apă călduță și detergent. De asemenea, poți tampona zona cu o soluție formată dintr-o linguriță de detergent și apă oxigenată. Dacă ești la restaurant, poți cere o trusă de prim ajutor care să aibă apă oxigenată și poți cere și puțin detergent.

Suc de lămâie. Curăță zona cu o cârpă îmbibată în suc de lămâie.

Petele de vin roșu

Vin alb. Oricât de incredibil ar părea, petele de vin roșu ies cu vin alb.