Trandafirul cățărător este o plantă cu creștere rapidă, care poate fi cultivată în ghiveci sau în pământ. Acesta va crește rapid și va produce flori pe tot parcursul anului. Acesta poate fi plantat în plin soare sau la umbră parțială, dar nu trebuie plantat sub copaci, deoarece aceștia vor bloca soarele. Au nevoie de un sol bine drenat, așa că, dacă nu aveți acest lucru, va trebui să adăugați compost înainte de a-i planta în pământ. Dacă doriți să vă cultivați proprii trandafiri cataratori parfumati din butași, atunci asigurați-vă că aceștia sunt luați din plante sănătoase, deoarece aceștia vor avea șanse mai mari de supraviețuire decât cei luați din plante bolnave.

Cum se antrenează trandafirii cățărători

Trandafirii cățărători sunt frumoși, parfumați și ușor de îngrijit. Dar cum îi antrenați pentru a crește așa cum vă doriți?

Procesul de formare a unui trandafir cățărător este similar cu cel prin care ați forma un copac: prin îndoirea și manipularea ramurilor sale. Acest lucru ar trebui să se facă atunci când planta este în anul 2, înainte de a începe să crească mare și puternică. De asemenea, puteți folosi foarfeci de tăiat sau foarfece de grădină pentru a tăia orice ramură nedorită.

Apoi, căutați o ramură care este opusă direcției în care doriți să crească și îndoiți-o spre acel loc. Dacă nu există una, atunci folosiți o bucată de sfoară sau sârmă pentru a lega una, astfel încât să arate ca un cârlig în loc de o linie dreaptă.

După ce ați fixat ramura asemănătoare unui cârlig cu un fel de sfoară sau sârmă, începeți să o înfășurați în jurul ei însăși până când nu mai rămâne nicio bucată de frânghie între fiecare răsucire în jurul ei. Acest lucru va crea un punct de ancorare la care noua ta creștere va începe să crească în sus, în loc să crească spre exterior, ca de obicei.

Când tundeți trandafirii cățărători, țineți cont că acest lucru se face doar o dată pe an și este recomandat să tundeți / să tăiați, doar lăstarii secundari, nu ramurile principale lungi, astfel vă asigurați înflorirea repetată si bogată.

Sistemul de susținere este un alt aspect important al cultivării trandafirilor cățărători

Puteți folosi o combinație de spalier și plante de formare pentru a vă cultiva trandafirii. Prin spalier se înțelege atunci când antrenați ramurile plantei dumneavoastră pe un cadru de metal sau de lemn pentru a crește în sus. Îndrumarea plantelor înseamnă să le încurajezi să crească în anumite direcții prin îndoirea tulpinilor și legarea lor pe măsură ce cresc.

Indiferent de tipul de suport pe care îl alegeți, va trebui să oferiți ceva de care plantele să se agațe pe măsură ce cresc. Unele persoane recomandă folosirea unei plase de sârmă, care poate fi fixată direct pe un perete sau pe un stâlp de gard cu ajutorul unor cuie sau șuruburi. Alții preferă să înșire bucăți de sfoară între stâlpi, care sunt distanțați la aproximativ 1,5 metri unul de celălalt, astfel încât fiecare să poată susține câte o ramură pe rând, fără a se apleca asupra unei greutăți prea mari deodată (această metodă funcționează cel mai bine pentru plantele mai mici).

Suportul potrivit pentru trandafirii cățărători vă poate face viața mult mai ușoară. Cel greșit, însă, va fi o sursă constantă de frustrare și dezamăgire.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să alegeți cel mai bun suport pentru trandafiri cățărători pentru grădina dumneavoastră:

  1. Alegeți un suport robust pentru trandafiri cățărători, care va dura mai mult timp pentru a reduce volumul de muncă necesar.
  2. Căutați un suport care are o funcție de înălțime reglabilă, astfel încât să îl puteți poziționa la înălțimea perfectă pentru nevoile dumneavoastră.
  3. Alegeți un stativ din aluminiu în locul unuia din lemn, deoarece necesită mai puțină întreținere și rezistă mai mult timp la intemperii (soare și ploaie).

Cel mai bun mod de a afla care sunt cele mai bune produse este să faceți câteva cercetări online înainte de a face orice achiziție. Acest lucru vă va ajuta să aflați ce cred alți oameni despre anumite produse și, de asemenea, vă va oferi mai multe informații despre anumite mărci și modele, astfel încât să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză atunci când vine timpul pentru achiziționarea de noi articole.