Testele de sânge sunt efectuate pentru a afla mai multe despre starea de sănătate a unei persoane. În general analizele de sânge sunt adesea recomandate anual. Tipurile de analize de sânge care pot fi efectuate includ panouri de lipide, hemoglobina și testele tiroidiene.

Panourile lipidice testează nivelurile de colesterol și trigliceride din sânge. Colesterolul cu lipoproteine cu densitate scăzută sau LDL este cunoscut sub numele de colesterol „rău”, deoarece crește riscul de boli cardiovasculare și atacuri de cord. Lipoproteinele cu densitate mare, sau HDL, sunt cunoscute ca fiind colesterolul „bun”, deoarece ajută la eliminarea LDL din fluxul sanguin și pot reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. Trigliceridele sunt grăsimi care circulă în fluxul sanguin, iar nivelurile ridicate de trigliceride pot duce, de asemenea, la un risc crescut de boli de inimă.

Nivelurile hemoglobinei sunt utilizate pentru a determina cât de bine este gestionat diabetul. Hemoglobina A1c oferă o medie a nivelului de zahăr din sânge pentru o perioadă de trei luni. Nivelurile cuprinse între 4% și 6% sunt considerate normale (intervalul normal variază ușor în funcție de laborator).

Testarea tiroidiană analizează nivelurile de hormoni stimulatori tiroidieni din sânge. Hormonii stimulatori tiroidieni sunt produși de hipofiză.

Hemoleucograma completă (CBC): Hemograma evaluează mai multe tipuri diferite de celule din sânge și poate oferi informații despre sănătatea sistemului dumneavoastră imunitar.

Următorul este CMP, sau panoul metabolic complet. CMP analizează electroliții din organism, cum ar fi sodiul și potasiul, precum și funcția renală (pe baza nivelului de creatinină). Acesta măsoară, de asemenea, funcția ficatului, analizând lucruri precum nivelurile de albumină și proteine.

Testul de glucoză: Acest test ajută la depistarea diabetului sau a prediabetului prin evaluarea nivelului de zahăr din sânge pe stomacul gol.

La ce ajută analizele de sânge făcute periodic?

Analizele de sânge sunt un instrument de diagnostic incredibil de util. Analizând compoziția chimică și celulară a sângelui dumneavoastră, medicii pot obține o imagine foarte precisă a ceea ce se întâmplă în corpul dumneavoastră, sau cel puțin pot restrânge o listă de posibile probleme pe baza a ceea ce nu este altfel vizibil în urma unui examen fizic.

Mulți oameni nu sunt siguri ce fel de analize de sânge ar trebui să facă în fiecare an, dacă este cazul. Răspunsul la această întrebare depinde de vârsta dumneavoastră și de faptul dacă aveți sau nu anumite afecțiuni specifice de sănătate.

Dacă aveți sub 50 de ani, ar trebui să faceți un test de glicemie la post la fiecare cinci ani. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți diabet zaharat în familie – este posibil să puteți depista problemele înainte ca acestea să devină grave. De asemenea, ar trebui să vă faceți un test de colesterol și trigliceride (numit și profil lipidic) anual.

De asemenea, ar trebui să faceți o colonoscopie o dată la câțiva ani, începând cu vârsta de 50 de ani. Puteți discuta cu medicul dumneavoastră despre ce alte teste aveți nevoie, de asemenea.

Examenele medicale anuale sunt o modalitate excelentă de a vă consulta rapid cu medicul dumneavoastră și de a vă asigura că totul decurge fără probleme. Dar, dacă nu doriți să vă faceți o programare pentru un examen fizic anual complet, este important să vă faceți cel puțin minimul necesar de analize de sânge în clinica Avanta București.

În cele din urmă, orice persoană cu vârsta peste 18 ani sau care este activă din punct de vedere sexual ar trebui să facă un test HIV anual. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți mai mulți parteneri sexuali sau dacă faceți sex neprotejat.

Dacă nu sunteți sigur de ce teste aveți nevoie în funcție de vârsta și stilul de viață, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce ar fi cel mai bine pentru dumneavoastră, mai jos vă prezentăm pricipalele funcții care trebuie verificate anual.

1- Hemoleucograma

2- Glicemia

3- Colesterolul

4- Funcția hepatică

5- Funcția renală

6- Funcția tiroidiană